ribw kam logo

Over RIBW K/AM

Vrijwilligerswerk bij de RIBW K/AM

Iedereen heeft talenten; dus ook mensen met een psychische of psychosociale problematiek. RIBW K/AM helpt die talenten ontplooien. De kwetsbaarheid van veel mensen is vaak blijvend. Maar iedereen kan op zijn of haar manier meedoen aan de samenleving. Om mee te kunnen doen – sociaal en economisch – heeft een mens gewoon wat extra steun en begeleiding nodig. Dat geven wij. Onze begeleiding is altijd maatwerk. De intensiteit van onze steun, of de doelen waar we met een cliënt naartoe werken veranderen voortdurend. De cliënt kan zich stap voor stap ontwikkelen. Dat doen we op basis van respect en gelijkwaardigheid. Onze begeleiders gaan methodisch te werk binnen onze visie Vitaal Verder.

Onze cliënten willen zich graag verbonden voelen met anderen en nieuwe ervaringen opdoen. Dit zijn óók de redenen waarom mensen vaak vrijwilligerswerk gaan doen. Kortom, we doen elkáár een groot plezier.

Voor onze cliënten is een activiteit of gesprek met een vrijwilliger vaak een stap richting gezondheid. Het is een stap over de drempel naar de ‘gewone’ maatschappij. Een stap of drempel die je alleen vaak best nog spannend vindt. Sámen die drempel over, is vaak makkelijker. Wil jij ook samen meer mogelijk maken? Wat vragen wij?
• je vindt het fijn om de wereld van de cliënt én je eigen wereld te vergroten;
• je hebt interesse in een medemens, wilt een luisterend oor bieden;
• je hebt tijd en energie voor een nieuwe ervaring;
• je kunt initiatief nemen in het contact met de ander;
• je hoeft geen kennis te hebben van psychische problematiek; respect voor de ander hebben en een ander in zijn waarde laten is het belangrijkste!

Wat zijn de mogelijkheden?
Wij leveren graag maatwerk. Ieder leven ziet er weer anders uit, iedereen heeft andere behoeften. Er zijn verschillende vormen van vrijwilligerswerk. Kies de vorm die bij jouw leven en voorkeur past:
Eén op één met een vaste cliënt
Regelmatig, bijvoorbeeld 1 x in de 2 weken, samen wandelen, zwemmen, winkelen, koffiedrinken etc. Dit kan op een van de locaties zijn of bij iemand thuis
Groepsactiviteiten
Regelmatig met een groepje bewoners iets ondernemen, zoals tuinieren, wandelen, koken, creatief bezig zijn, muziek maken, voorlezen, etc.
Incidenteel bijspringen
Met een cliënt een boodschap doen, wandeling maken, visje eten, praatje maken, klus(je) doen of helpen bij administratieve zaken Er is dus veel mogelijk, van ‘zeer regelmatig’ tot ‘zo nu en dan’. We kijken graag naar waar jouw interesses liggen en hoe deze aan kunnen sluiten op de wensen en behoeften van de cliënten.

Wat mag je van RIBW K/AM verwachten?
Wanneer je één op één met een vaste cliënt afspreekt spreken we ook wel van een maatje. Soms zijn deze deelnemers cliënt van de RIBW K/AM, soms zijn het mensen die een psychische kwetsbaarheid hebben, maar geen begeleiding ontvangen van de RIBW K/AM.
– we hebben eerst een kennismakingsgesprek met jou om je beter te leren kennen en daarmee een goede koppeling te maken met iemand die bij jou en jouw interesses past.
– wij begeleiden jou bij de kennismaking en het eerste contact met je maatje. Wij zijn hierna altijd bereikbaar voor vragen en blijven betrokken.
– daarnaast bieden we thema-avonden aan, gericht op onderwerpen die interessant zijn voor maatjes in de GGZ en is er uitwisseling met andere (maatjes) vrijwilligers
– eenmaal per jaar organiseren wij een uitje voor alle koppels.

Wanneer je bij groepsactiviteiten assisteert, ze organiseert of incidenteel bijspringt op een locatie:
– er is begeleiding voor je op de locatie waar je vrijwilligerswerk gaat doen door zogenoemde aandachtsfunctionarissen. Met één van hen zul je eerst een kennismakingsgesprek hebben om te kijken wat voor vrijwilligerswerk er bij je zou kunnen passen. Zij houden contact met jou, en zijn altijd benaderbaar als je vragen hebt e.d.
– Je kunt cursussen volgen over werken als vrijwilliger en aanverwante zaken.

Voor al het vrijwilligerswerk geldt:
– Wij versturen regelmatig een nieuwsbrief met leuke uitjes en nieuwtjes.
– Je kunt gebruik maken van het scholingsaanbod van de vrijwilligersacademie Haarlem waar wij mee samenwerken.
– Wij bieden jou een reiskostenvergoeding en we zijn in het bezit van het NOV-keurmerk Vrijwillige Inzet Goed Geregeld.

Doe mee en doe elkaar en jezelf een groot plezier! Maak eens kennis! Ervaar hoe mooi aandacht kan zijn en neem contact met ons op! Wij leggen je graag het e.e.a. uit, vertellen je meer over RIBW K/AM en ons vrijwilligerswerk.

Maatjes GGZ

Contactgegevens

Website: www.ribw-kam.nl
Telefoon: 088-2148000

Contactformulier

Enthousiast geworden over RIBW K/AM en meteen contact opnemen? Vul het onderstaande formulier in:

Ik neem contact op met RIBW K/AM